ARIKLI'DAN TÜRKİYE BİLİŞİM SEKTÖR TEMSİLCİLERİNE ÇAĞRI: KKTC’NİN TANITILMASINA KATKIDA BULUNUN

ARIKLI'DAN TÜRKİYE BİLİŞİM SEKTÖR TEMSİLCİLERİNE ÇAĞRI: KKTC’NİN TANITILMASINA KATKIDA BULUNUN

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Türkiye’deki bilişim sektörünü KKTC’nin tanıtılmasına destek vermeye çağırdı. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen Kamu-BİB’25 ve BİMY’29 Bütünleşik Etkinliğinde konuşan Arıklı, “Bundan sonraki aşamada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) bağımsız bir Türk devleti olarak Türk dünyasına, İslam dünyasına ve diğer dünya devletlerine tanıtmak en önemli amacımızdır” dedi.

TBD’nin “Dijital Gelecek ve Ötesi” ana teması ile 17-20 Kasım 2022 tarihleri arasında Antalya’da düzenlediği bütünleşik etkinliği, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T.C. İçişleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Tayyip Sabri Erdil, Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve diğer yetkililerin konuşmalarıyla başladı.

“BENİM GÖNLÜMDE YATAN ‘TÜRK ASRIDIR’”

Konuşmasına, Türkiye Cumhuriyeti’nin bilişim alanında kaydettiği ilerlemeler ile ilgili verilen bilgilere atıfta bulunarak başlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, konuşmaları dinledikten sonra “Türkiye Yüzyılının” ne manaya geldiğini gayet iyi anlamış olduğunu belirtti. Arıklı, bahsedilen teknoloji ve ilerlemenin yakalanması halinde Türkiye Yüzyılını elbette gerçekleşeceğini ifade ederek, “Benim gönlümde yatan Türkiye Yüzyılı değil. Türkiye’den çıkan bu ateşin, bu teknolojinin, başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni içine almak kaydıyla Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar 200 milyonluk Türk dünyasını içine alması ve ‘Türk Asrına’ dönüşmesidir” dedi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan ekibin bunu gerçekleştireceğine inandığını söyleyen Arıklı, iktidarın sadece Türkiye’nin sorunlarıyla değil, Türk dünyasının sorunlarıyla da ilgilendiğine işaret etti.

VERİ MERKEZİ AÇILIŞI

KKTC’de geçtiğimiz hafta açılışı yapılan Veri Merkezi ile birlikte e-devlete geçişi yapıldığını kaydeden Arıklı, bunun Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilgileri ve talimatları, Kıbrıs’tan Sorumlu Cumhurbaşkanı Başkan Yardımcısı Fuat Oktay’ın ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’un bizzat takip etmesiyle gerçekleştiğini belirterek, bir kez daha teşekkürlerini sundu.

“KIBRIS MESELESİNDE ÖNEMLİ BİR VİRAZJDAYIZ”

Kıbrıs meselesinde önemli bir virajda bulunulduğunu aktaran Arıklı, katılımcılara seslenerek KKTC’nin tanıtılmasında dijital dünyanın liderlerine ciddi ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Arıklı şu ifadeleri kullandı:  

“Kıbrıs’ta 60 yıldan beridir devam eden federasyon görüşmeleri silsilesini, Allah’ıma çok şükür bundan 3-4 yıl önce değiştirdik ve artık dünyaya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir devlet olarak tanınması gerektiğini en yetkili ağızdan Birleşmiş Milletlerde duyurduk. Bundan sonraki aşamada en önemli amacımız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni bağımsız bir Türk devleti olarak önce Türk dünyasına, İslam dünyasına ve sonra diğer dünya devletlerine tanıtmaktır.

“DİJİTAL DÜNYANIN LİDERLERİ OLARAK SİZLERE ÇOK CİDDİ İHTİYACIMIZ VAR”

Burada dijital dünyanın liderleri olarak sizlere çok ciddi ihtiyacımız var çünkü sizler insanların fiziki olarak gidemediği dijital ve sanal ortamlara ulaşabiliyorsunuz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığını, davasını herkese anlatabilecek bir potansiyele sahipsiniz.”

KKTC’nin 39’uncu Kuruluş Yıldönümünün geçtiğimiz günlerde kutlandığını belirten Arıklı, “60 yıllık federasyon müzakereleri sürecinde bizden hep şu istendi: Kurduğunuz devleti yıkın ve Rumlarla bir federasyon çatısı altında birleşin. Değerli arkadaşlar, bir Türk’ten istenebilecek bir şey mi bu? Kendi eliyle kurduğu devleti yıkacak ve başka bir devlete yamalanacak! Göndere çekilen bayrak bir daha yere inebilir mi? İşte Ankara Hükümeti ile birlikte biz yeni bir yol haritası belirledik ve bundan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmadığı ve eşit ortak olarak kabul edilmediği hiçbir platformda, Rumlarla bir araya gelmeyeceğimizi ilan ettik. Bu konuda da, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere TBMM ve tüm paydaşlara özellikle teşekkürlerimi iletmek durumundayım” dedi.

“6-7 AY İÇERİSİNDE 4G’YE GEÇECEĞİZ”

KKTC’ye haksız bir ambargo uygulandığını ve izolasyona tabi olduğunun altını çizen Arıklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünyaya açılan tek penceresi Anavatan Türkiye Cumhuriyeti. Türkiye Cumhuriyeti var olduğumuz andan itibaren her zaman yanımızda. Altyapımızı Türkiye Cumhuriyeti katkılarıyla tamamlıyoruz ve kendi imkanlarımızla da teknolojide çağı yakalamayı becermeye çalışıyoruz. Birkaç gün önce yine 4G-5G ihalesini gerçekleştirdik. Şu anda ihalenin ikinci aşamasındayız. Türkiye’nin destekleriyle ihalemizi tamamlamak üzereyiz ve Allah izin verirse 6-7 ay içerisinde 4G’ye geçeceğiz ve ardından 5G için bütün çalışmalarımızı tamamlamış olacağız.”

“HALK, 5G’Yİ YENİ ERCAN’DA DENEYİMEYEBİLECEK”

Önümüzdeki yıl açılacak olan Ercan Havalimanı’na 5G kurulduğunu, halkın 5G’yi burada deneyimleyebileceğini ifade eden Arıklı, her eve fiber-optik altyapı götürme çalışmalarının yürütüldüğünü, bu konuda da Türkiye’nin yetkili kurumlarının desteklerine ihtiyaç duyulacağını aktardı.

KKTC’nin turizm ve eğitim ağırlıklı hizmet sektörüne dayalı bir ekonomiye sahip olduğunu, her iki sektörün de teknoloji ile, özelikle de interrnet ile iç içe olduğunu söyleyen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, “Düşünebilir misiniz, 26 tane üniversiteniz olacak, tekno-parklarınız olacak ve internet hızınız hala 3G. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Ve hala daha fiber altyapınızı kurmamışsınız. Bu da kabul edilemez bir durum. Dolayısıyla biz kısa süre önce iş başına gelmiştik, bu konularda gerekli çalışmalarımızı süratle neticeye ulaştırmak zorundayız” dedi. Arıklı, altyapı çalışmalarının yanında bilişim teknolojileri alanında insan kaynağı yetiştirmeye de önem verdiklerini, bu konuda nitelikli insan yetiştirebilmek amacıyla Türkiye ile birlikte yürütülen “1001 Yazılımcı” projesinin belirli bir noktaya getirildiğini kaydetti.

“2023’TEKİ KONGRE KKTC’DE”

Bakan Arıklı, konuşmasının sonunda TBD’yi uzun bir süreden beridir takip ettiğini belirterek 1971’de internetin ne olduğu bilinmeyen bir dönemde Bilişim Derneğini kuran Aydın Köksal, ondan bayrağı devralan tüm başkanlara ve yönetim kurulu üyelerine ve TBD Başkanı Rahmi Aktepe’ye teşekkür etti.

Arıklı, konuşmasını sonunda TBD Başkanı Aktepe’ye şu ifadelerle seslenerek tamamladı:

“Biz söz almak istiyorum sevgili başkan. 2015 yılında bir etkinlik yapmışsınız. Önümüzdeki yıl anavatanın 100’üncü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin 40 kuruluş yıldönümü. Umarız aynı etkinliği gelecek yıl KKTC’de yaparsınız, biz de tüm desteğimizi veririz. Sizi şimdiden 2023’te KKTC’de yapılacak kongreye davet eder saygılar sunarım. 

Print
Yayınlanma tarihi: Kas 20, 2022,
Yorumlar: 0,
Etiketler: