KKTC’de elektrikli scooter kullanımını yasal hale getiren Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Tüzüğü dün Resmi Gazetede yayımlandı.
Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Tüzüğü’ne göre elektrikli scooter kullanırken aşağıdaki kurallara uyulması zorunludur:
(a) 18 yaşın altındaki kişiler tarafından kullanılamaz.
(b) Şehirler arası karayolları ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan karayollarında kullanılamaz.
(ç) Bisiklet yolu varsa bisiklet yolunda sürülmelidir. Bisiklet yolu yoksa trafik güvenliğini riske atmayacak şekilde soldan gidilmesi kaydı ile araç yolunda sürülebilir.
(c) Sürücü harici yolcu taşınamaz.
(d) Sırtta taşınabilen eşya harici yük taşınmamalıdır.
(e) Elektrikli scooterlar, motorlu araç yolunda yan yana sürülmemelidir.
(f) Kaldırımlarda scooter sürülmesi yasaktır.
(ğ) Başka bir araca bağlanarak sürülmek veya tutunarak sürülmesi yasaktır.
(g) İki elde direksiyonu tutmalıdır. Tek el ile elektrikli scooter sürülmesi yasaktır.
(h) Akrobatik hareketler yapılarak sürülmesi yasaktır.
(i) Elektrikli scooterın park edilemeyeceği yerler Mukayyit tarafından belirlenecektir.”
Değişiklik tüzüğüne göre elektrikli scooterlar 25 km/s hızı aşmayan, 350 watt’ın altında, tekerlekli, fren mekanizmasına sahip, kaymayan malzemeden yapılan ayak tahtası ve tutma yeri olan, dikey bir direksiyon mekanizması içeren ve ayakta kullanılan elektrikli taşıt olarak tanımlanıyor. Bu tanıma göre yolda trafiğe çıkacak olan scooterların; önde beyaz ışık verecek ve en az 20 metre önü aydınlatabilecek şekilde farı, arkada kırmızı renkte ışık veren bir lamba ve reflektörü, 30 metreden duyulabilecek ses çıkartabilen ses, korna veya benzeri ses aleti olması gerekmektedir.