“HÜKÜMET PROGRAMI, KARA, HAVA VE DENİZ ULAŞIMINDAKİ EKSİKLİKLERİ GİDERECEK”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, milli havayolunun yeniden hayata geçirilmesi, toplu konut projeleri ve Gemikonağına yapılması planlanan yeni limanın kendisini en çok heyecanlandıran konular olduğunu söyledi.

BRT’de yayınlanan 18. Saat programına katılan Bakan Arıklı, uzun yıllar ihmal edilen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığının, hükümet programında en çok görev yüklenen bakanlık olduğunu,  bu bağlamda hükümet programını; kara, hava ve deniz ulaşımındaki eksiklikleri giderecek şekilde hazırlandığını belirtti.

“BİLET FİYATLARINI AŞAĞI ÇEKMEK İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

Ayakları yere basan bir hükümet programı hazırlandığını ve gerçekleştirilmesi mümkün olan işlere yer verdiklerini belirten Arıklı, “Yapabiliyorsak milli havayolunu tekrar canlandırabilmek, yapamıyorsak üçüncü veya dördüncü şirketlerin KKTC’ye uçmasını sağlayarak rekabet ortamı yaratmak istiyoruz. En azından önümüzdeki turizm sezonuna bilet fiyatlarını aşağı çekmek için çalışmalarımız sürüyor. Bu bilet fiyatlarıyla turizm veya yüksek öğrenimi geliştirmenin imkanı yok. Hükümet programında da konular bu şekilde somutlaştırıldı” dedi.

Milli havayolu kurulması, Kıbrıs Türk Hava Yollarının farklı bir isimle canlandırılması için daha önceden de bir takım çalışmaları olduğunu aktaran Bakan Arıklı, Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun da bu konuda girişimleri olduğunu, piyasaya girmek isteyen birçok şirketin de bu konuda talip olduğunu ifade etti. “KTHY’nin yeniden kamu-özel ortaklığı ile canlandırmayı planlıyoruz. Halka, yerli ve yabancı yatırımcılara açık bir şirket olacak”  diyen Arıklı, bayrak taşıyıcı olabilmesi için kamunun elinde belli miktarda hisse olacağını açıkladı.

GEMİKONAĞINA YENİ LİMAN

Diğer yandan Gazimağusa’dan sonra KKTC’nin uluslararası tanınırlığı olan ikinci limanının Gemikonağında atıl vaziyette duran liman olduğunu kaydeden Arıklı, burada yap-işlet-devret modeliyle bir liman yapılması konusunda çalışmaların devam ettiğini belirtti.

“Orayı yap işlet devret modeliyle açabilirsek bölgeye de oldukça fayda getirecek bir limanın hayata geçmesini sağlayabiliriz. Arkadaşlarımız bunun üzerinde çalışıyorlar” diyen Arıklı, Gazimağusa limanının taşınması gündemde ve limanların özelleştirilmesinin gündemde olduğunu söyledi. Bu konuda geçmiş dönemlerde yapılan çalışmalara ek olarak kendi ekibinin de çalıştığını, bunların bir araya getirilip başbakana sunulacağını ifade etti. 

“DENİZ TAŞIMACILIĞINA ÖNEM VERMEMİZ GEREKİYOR”

Ülkeye yeni bir marina kazandırmak istediklerini aktaran Arıklı, “Denizcilikten en az yararlanan ülkeyiz. Balıkçılığın ‘B’si yok. Denizden faydalanmamız, deniz taşımacılığına önem vermemiz gerekiyor. Kısa veya orta vadede kurvaziyer gemilerine yanaşabilecekleri bir liman yapma düşüncesi var. Girne yat Limanının özelleştirilmesi çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalara son şeklini verecek olan başbakanın bu konudaki heyecanı da bizlere yansıyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Arıklı, toplu konut konusunda hükümet programında bir paragraf açıldığını, bu konuda geçmişte yapılan çalışmaları olduğunu ancak bunların sonuçlandırılamadığını belirterek bu konuda gerekse Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile işbirliği yapıp çalışmaları sonuçlandırmak istediklerini belirtti.

“REFORM NİTELİĞİNDE ADIMLAR ATILACAK”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, çağdışı kalan 3G’den kurtulup altı-yedi ay sonra en az 4.5 veya 5G’ye geçmek, telekomünikasyon altyapısını güçlendirmek ve bir başka önemli konu olan karayollarının aydınlatılmasının yenilenebilir enerji diye yapılması konusunda çalışmalar bulunduğunu, bu konularla ilgili daha ayrıntılı bilgiyi hükümetin güvenoyu almasının ardından paylaşacağını ifade etti. Arıklı, ülkede birçok kronikleşmiş sorun olduğunu, hükümet olarak vakit kaybetme lükslerinin olmadığını, eğitimden sağlığa, ulaştırmadan iletişime pek çok konuda reform niteliğinde adımlar atılacağını ve başbakanın çizeceği rota doğrultusunda görevlerini yerine getireceklerini sözlerine ekledi.

 

 

Print
Yayınlanma tarihi: Şub 23, 2022,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler: