“UFUK AÇACAK BİR PROJE”

“UFUK AÇACAK BİR PROJE”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Bakanlar Kurulu’nun dünkü Günsel Otomotiv ziyareti sonrasında açıklamalarda bulundu. KKTC’nin yerli otomobili GÜNSEL B9 ile test sürüşü de gerçekleştiren Bakan Arıklı, projenin KKTC’nin önünde vizyon oluşturarak, ufuk açacağına vurgu yaptı. Arıklı, Ekonomi Bakanı olduğu dönemlerde Avrupa’da bir ülkenin ticari temsilcisinin kendisini ziyaret ederek Günsel hakkında soru sorduğunu hatırlatarak, “O zaman bana sorduğu ilk soru Günsel hakkında ne düşünüyorsunuz? Günsel’e destek verecek misiniz? olmuştu. O soru üzerine ben çok şaşırmıştım. Bir Avrupa ülkesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hazırlanan bir araçla niye bu kadar ilgileniyor ve neden ilk sorusu bu oldu diye. Biz de o dönem her türlü desteği vermemiz gerektiğini ve bunun bir vizyon meselesi olduğunu söylemiştim. Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti ve GÜNSEL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in sunumunu dinledikten sonra AB Ülke Ticari Ataşesinin niye Günsel’i sorduğunu anladım. Günsel projesi ile KKTC’ de istihdam sorunu da büyük ölçüde çözülecek. Bu projeyi Günsel ailesinin projesi olmaktan çıkarıp devletin ve Kıbrıs Türk Halkının projesi haline getirmeliyiz” dedi.

Günsel’in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni 10 yıl sonra dünya açacak önemli bir proje olduğuna işaret eden Bakan Arıklı, “2030 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ihracatını 1 milyar dolarak çıkartacak bir projeden bahsediyoruz. Şu anda ihracatımız 100 milyon dolar. Çok büyük gayretlerle 100 milyon dolarlık ihracat elde ediyoruz ama Günsel 1 Milyar dolarlık bir ihracattan bahsediyor.  Dolayısıyla bu proje beni oldukça heyecanlandırdı ve eminim ki diğer bakan arkadaşları da heyecanlandırmıştır”  ifadelerini kullandı.

 

“ÜLKEYE KAZANDIRACAĞI ÇOK ŞEY VAR”

Projenin KKTC’ye hem istihdam hem de ekonomik açıdan çok büyük değerler kazandıracağının  altını da  çizen Arıklı, ülke olarak projeye her türlü desteğin verilmesi gerektiğini söyledi. Arıklı Günsel’e yetişebilmek için bir takım konularda açılımların yapılması gerekeceğini de söyledi ve “Mesela binlerce araç ihraç edilecek ve biz bu ihracatı gerçekleştirmek için bir altyapı oluşturmak zorunda kalacağız. Bunun için limanlarımızı buna göre ayarlayıp, elektrik sistemimizi, araç sistemimizi, yollarımızı buna göre uyarlamamız gerekiyor. KKTC’nin önünde ki bir vizyon dediğimde bunu anlatmaya çalışıyordum” dedi.

 

“HEYECAN DUYDUM”

Projeyle birlikte KKTC’nin ihracatının, ithalatının önüne geçeceğini kaydeden Bakan Arıklı,  “100 milyar dolarlık ihracatımız, 1 milyar 800 milyon dolarlık ithalatımız var…  Ve bir aile ortaya çıkarak ortaya bir vizyon koyuyor, diyor ki; 2030’lu yıllarda KKTC’nin ihracatını ithalatının önüne geçireceğim. Çok heyecan verici bir proje” diye konuştu. Projenin 400 milyon Euro harcanarak hayata geçirildiğine de dikkat çeken Bakan Arıklı, KKTC’de böylesine başka bir proje olmadığını söyledi. Arıklı, projeyi hayata geçiren Günsel ailesini kutladı.

Print
Yayınlanma tarihi: Ağu 24, 2022,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler: