YENİ ERCAN’DA ILS TESTLERİ BAŞLADI

YENİ ERCAN’DA ILS TESTLERİ BAŞLADI

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yeni Ercan Havalimanı’nın 20 Temmuz’da açılması için her türlü hazırlığın yapılmakta olduğunu belirterek, “20 Temmuz’da bu muhteşem yatırımı Kıbrıs Türk Halkına ve kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kazandırmanın mutluluğunu hep birlikte yaşayacağız”. dedi

Bakan Arıklı, yeni Ercan Havalimanı’nın yeni pisti için satın alınan ILS’in (Instrument Landing System – Aletli İniş Sistemi) bugün yapılan ilk testini, havalimanının apronundan izledi.

Arıklı, Yeni Ercan Havalimanı’nda uzun zamandır beklenen sürecin sonuna gelindiğini Ercan Havalimanı’nın Türkiye’nin dördüncü büyük havalimanı Dalaman Havalimanı’ndan daha büyük olduğunu ifade etti. Arıklı, KKTC’nin, bugünün maliyetleriyle 1 milyar dolar değerinde, 10 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanına sahip olacağını belirterek şunları söyledi:

“Yeni Ercan Havalimanı açıldıktan sonra ufak tefek eksiklikler olabilir. Bu eksiklikler kısa sürede giderilecek. Önemli olan uçuş kalitesi, yolcu güvenliği ve teknik şartların yerine getirilmesidir. Şu anda Türkiye’nin Ulaştırma Bakanlığına ait tüm birimler burada bize yardımcı olmak için olağanüstü gayret gösteriyorlar. Tam bir seferberlik halindeyiz. 20 Temmuz’da Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’nın katılımı ile açılışı hazır hale getireceğiz inşallah” dedi.

ISL testi öncesinde basın mensuplarına bir brifing veren T&T Teknik koordinatörü Naci Işık ise yer testlerinde şu ana kadar herhangi bir sorun yaşanmadığını kaydetti. Ercan Havalimanı’na kurallara uygun bir pist yapıldığını kaydeden Işık, Havalimanı için dünyada kullanılan en önemli sistemlerin seçildiğini ve şu anda teknik olarak herhangi bir eksiklik bulunmadığını belirtti.

ILS, pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla pilotlara istikamet ve süzülüş hattı bilgisi veren hassas bir yaklaşma sistemidir. ILS, özellikle kötü hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar.

ILS, ülkemizde de sık sık görünen sis nedeniyle görüş mesafesinin çok düşük olduğu zamanlarda uçakların inişlerini büyük ölçüde kolaylaştıran ve bünyesinde çeşitli teçhizatlar bulunduran bir sistemdir.

Yeni Ercan Havalimanı’nda beş gün sürmesi beklenen ILS testi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait test uçağı tarafından gerçekleştirilecek.

 

Print
Yayınlanma tarihi: Tem 5, 2023,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789