TRAFİK CEZALARI DAHA CAYDIRICI OLACAK

TRAFİK CEZALARI DAHA CAYDIRICI OLACAK

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, trafik cezalarının kazaları önlemede tek başına yeterli olmadığını ancak etkili olduğuna işaret ederek altyapının da güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti. “Birleştirilmiş Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın” ikinci okumasının Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda oybirliğiyle kabul edilmesinin ardından Genel Kurul’a hitap eden Arıklı, yasa tasarılarının görüşülmesinde trafik güvenliğine yönelik eleştiri ve önerilere teşekkür etti.  

Arıklı, polisin denetimlerinde önemli yer tutan süratli, alkollü araç kullanmak ve cep telefonuyla konuşmak gibi trafikteki suçlar ve alkolün trafik kazalarındaki etkilerine dikkat çekerek, yasayla, trafikte aynı hataları defalarca işleyen kişilere karşı trafik cezalarının ciddi şekilde artırıldığını ifade etti.

Arıklı, yasada, suçların önlenmesi ve tespiti için de bir takım adımların artırıldığını, uyuşturucu tespiti için de gereken değişikliklerin yapıldığını kaydetti.

“Trafik canavarlarının” aynı suçları işlememesi için çeşitli adımların atıldığını, para ve puan cezalarının artırıldığını ifade eden Arıklı, altyapı eksikliklerini gidermek, aydınlatmaları yapmak, yolların iyileştirilmesi ve trafiğin rahatlaması için gereken adımları atmaya çalıştıklarını söyledi.

Dün görüşülen 3 yasaya destek veren herkese teşekkür eden Erhan Arıklı, sorulara karşılık da, hava yastıkları ile ilgili gereken adımların atılacağını, trafik komisyonunun toplandığını, sürekli çalıştığını, toplu taşıma araçlarının yenilenmesi için de adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi.

Genel Kurul dünkü birleşiminde, “Birleştirilmiş Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısını” ve “Birleştirilmiş Yol Güvenliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı"nı da ele aldı. Yasa tasarılarının ivediliği olmadığından üçüncü görüşmeleri bir sonraki birleşimde yapılacak.

Yasada davasız halledilebilecek trafik suçları ve sürücülere uygulanacak sabit para cezası ve ceza puanları yeniden düzenlenirken, görüntü kaydı yapan sabit kameralar ve Elektronik Denetim Sistemi ile de tesbitinin yapılabilmesinin önü açılmış oldu.

Yasa tasarısına göre on beş ay içerisinde tehlikeli sürüş yapmaktan iki kez sabit para cezasına çarptırılan bir kişinin, üçüncü kez aynı suçu işlemesi halinde sabit para cezası kesilmeden doğrudan mahkemeye sevk edileceği ve yaralanma ile sonuçlanan trafik kazalarında zanlı durumunda olan kişilerin, mağdurun şikayetçi olması halinde alkollü araç sürme suçu dahil işlemiş oldukları tüm trafik suçlarından sabit para cezası kesilmeden doğrudan mahkemeye sevk edileceği kuralı getirildi.

Bir motorlu aracın izinsiz şasi veya karoserinde değişiklik yapma suçunu işleyen bir kişinin doğrudan mahkemeye sevki uygun bulunurken, seyrüsefer ruhsatını yanında taşımama ceza kapsamından çıkartılmıştır.

Yasa tasarısında cezaların daha da caydırıcı olabilmesi için aşağıdaki suçlara verileneck para ve ceza puanlarında değişikliğe gidilmiştir:

  • Hız sınırını 20km’ye kadar aşmak: Puan cezası 5’ten 10’ yükseltilmiştir.
  • Hız sınırını 20km ile 40km arasında aşmak: ceza puanı yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkartılmıştır.
  • Herhangi bir viraj veya köşeden önce veya herhangi bir yolun karşı tarafından geçiş veya herhangi bir yol kavşağına yaklaşma sırasında aracın süratini salim bir hadde indirmemek ve aracı bir köşeden 9m. 15cm., yaya geçidi ve otobüs durağından 13m. 70cm., bir işaret vericiden de 45m. 70cm.'e kadar olan mesafede park etmek: Para cezası asgari ücretin yüzde 5’inden yüzde 10’una yükseltilmiştir.
  • İtfaiye, polis karakolu, sinema, tiyatro, banka, cami, kilise, hastahane, klinik, okul veya garajın giriş veya çıkış yerinde park etmek: Para cezası yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltilmiştir.
  • Otomobil, otobüs, kamyonet ve kamyon sınıfı araçlarda emniyet kemeri kullanmama: Para cezası asgari ücretin yüzde 10’undan yüzde 20’ye yükseltilmiştir.
  • Çocuk emniyet kemeri ve koruma sistemi bulundurmama ve kullanmama: Para cezası asgari ücretin yüzde 10’undan yüzde 20’sine yükseltilmiştir.
  • “T” İşletme izni olmadan yolcu taşımak: Asgari ücretin yüzde 25’i para cezası ve 20 ceza puanından, asgari ücretin yüzde 200’ü para cezası ve 50 ceza puanına yükseltilmiştir.   
  • Üniformalı Polis memurlarının verdiği DUR  talimatına riayet etmemesi, üniformalı bir Polis mensubu tarafından kendisinden istenmesi halinde yoluna devam etmesine müsaade edinceye kadar aracı durdurmaması ve bir hayvan veya aracın sorumlusu olan şahıs tarafından bu hususta kendisinden istenmesi halinde süratini düşürmemesi: Asgari ücretin yüzde 10’u para cezası ve 5 ceza puanından, asgari ücretin yüzde 100’ü para cezası ve 100 ceza puanına yükseltilmiştir.
  • Sabit Görüntülü Radar Sistemi olan yerde hız sınırını 20 km’ye kadar aşmak: Ceza puanı 25’ten 30’a yükseltilmiştir.

Yasa tasarısına göre sabit para ve puan cezalarını belirleyen cetvele yeni eklemeler yapılmış ve verilecek sabit para cezası asgari ücret yüzdeliği ve ehliyet puanı miktarı arttırmıştır.

Buna göre:

  • Sürücülerin sürüş esnasında cep telefonu, tablet, araç telefonu veya benzeri elektronik cihazları eline alarak konuşması ya da kullanması veya eline alsın ya da almasın, bu gibi cihazlarla veya herhangi bir materyalle bir şey yazması, bir şey okuması veya izlemesi: asgari ücretin yüzde 100’ü para cezası ve 50 ceza puanı.
  • Elektronik Denetim Sistemi ile tespit edilen, seyrüsefer ruhsatsız araç kullanmak: Asgari ücretin yüzde 10’u kadar para cezası.
  • Elektronik Denetim Sistemi ile tespit edilen, trafik ışıklarına riayet etmeme: Asgari ücretin yüzde 20’si kadar para cezası ve 30 ceza puanı.
  • Elektronik Denetim Sistemi ile tespit edilen, muayenesiz araç kullanmak: Asgari ücretin yüzde 10’u kadar para cezası ve 10 ceza puanı.
  • Elektronik Denetim Sistemi ile tespit edilen, sürücülerin sürüş esnasında cep telefonu, tablet, araç telefonu veya benzeri elektronik cihazları eline alarak konuşması ya da kullanması veya eline alsın ya da almasın, bu gibi cihazlarla veya herhangi bir materyalle bir şey yazması, bir şey okuması veya izlemesi: Asgari ücretin yüzde 100’ü kadar para cezası ve 50 ceza puanı.
  • Elektronik Denetim Sistemi ile tespit edilen, sürücülerin sürüş esnasında; yiyip-içmeleri, kullanmakta oldukları araçların ön, yan veya arkasına görüşlerini engelleyici şeyler koymaları: Asgari ücretin yüzde 10’u kadar para cezası ve 15 ceza puanı.
  • “Z” İşletme izinsiz araç kiralama: Asgari ücretin yüzde 25’i kadar para cezası ve 20 ceza puanı.
  • “Z” işletme izninin içerdiği koşullara uymayan araç kullanma: Asgari ücretin yüzde 15’i kadar para cezası ve 10 ceza puanı.
  • Sürücülerin sürüş esnasında; sigara veya herhangi bir tütün ürünü veya elektronik sigara içmeleri veya kullanmaları: Asgari ücretin yüzde 5’i kadar para cezası.
  • Elektronik Denetim Sistemi ile tespit edilen, sürücülerin sürüş esnasında; sigara veya herhangi bir tütün ürünü veya elektronik sigara içmeleri veya kullanmaları: Asgari ücretin yüzde 5’i kadar para cezası.

 

Print
Yayınlanma tarihi: Mar 11, 2025,
Haber Kategorisi: Haberler, Trafik Dairesi,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

Web : www.limanlar.gov.ct.tr

 

Telefon : +90 392 366 16 27

       +90 392 366 26 27

Fax : +90 392 366 64 65

E-Posta: info.limanlar@gov.ct.tr